Alegeri

Ieri mi-a fugit gândul la copacul… (oare cum se numea?) din biblie, cel cu șarpele si cu mărul. Nu știu dacă adevarata miză a fost cunoașterea, sau dacă nu cumva, liberul arbitru al deciziei de a asculta porunca, sau nu. Eu zic ca liberul arbitru e cheia.
Liberul arbitru e cel care face diferența in orice.  Dreptul de a alege e  o libertate caștigată, dar care a complicat de la bun început lucrurile. Vă amintiți din Biblie problema hainelor, mâncării, etc. Problema a rămas de actualitate. Descoperim brusc că liberul arbitru e o pacoste, o responsabilitate. Nașpa! Brusc ne trezim responsabili pt toate deciziile pe care le luăm. Și mai nașpa e că suntem responsabili și pt deciziile pe care nu le luăm. Pt ca lucrurile să nu fie simple și să ne aducem aminte mereu de mărul cu pricina, apare posibilitatea de a face alegeri cu două variante sau chiar cu trei. Cea cu două variante e aparent cea mai simplă, dar de fapt cea mai dificilă. E vorba de a alege între a face ceva sau a nu face nimic, între a lua o decizie și a nu o lua. Întunericul nu e o altă față a luminii, ci absența acesteia. La fel, a sta într-un loc, într-o poziție, într-o anumită situație e doar lipsa unei decizii, lipsa schimbării, lipsa acțiunii. 
 E simplu și totuși mi se pare cea mai grea decizie. Ce mi se pare cel mai greu de conștientizat e faptul că aici nu mai e implicat nimeni altcineva. Trebuie să hotărăști singur, pt tine  sau pt alții, dar tu ești cel care poate mișca lucrurile. Indiferent ca ai pe cineva drag, sau o familie, ai venit pe lumea asta singur și tot așa o vei părăsi. Chiar dacă îi iei in calcul pe cei din jur, deciziile tale îți aparțin și ești responsabil pt ele, în fața ta și a celorlalți. Nu are rost să te amăgești și să te minți că hotărârile tale depind de cineva sau ceva exterior.
Dacă Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru, mi se pare un păcat capital să-l ignorăm. E ca și cum am aflat de faza cu mărul, dar ne facem că tot neștiutori am rămas. Dacă refuzăm ideea de a lua decizii pe care să ni le asumăm, am putea să umblăm goi și să ne târâm pe pământ fără rost. E același lucru. Am primit darul cunoașterii dar ne facem că nu îl avem.
Dacă simțim nemulțumire, ne simțim săraci, triști, sau poate singuri, o decizie, o acțiune, indiferent care ar fi aceasta, poate aduce o schimbare. Poate fi in bine, sau în rău, dar sigur vechea situație s-a schimbat. Nu e ceea ce ți-ai dorit? Schimbă ceva! Ia o nouă decizie. Nu uita, poți alege, ai chiar obligația să o faci. Cred că Bernard Show spunea că e un păcat să fii sărac și nefericit (promit să caut citatul și să-l reproduc exact  căci merită).
Nu alege lipsa acțiunii! Hotărăște și fă ceva!
În viață ai și variante multiple. De care înghețată vrei, de vanilie sau de ciocolată? Aici alegerea depinde de o preferință, de ceea ce îți place.
O iei prin centru sau pe centură? Aici vei lua în calcul o serie de informații și experiențe din trecut. Dar se poate ca alegerea să ignore toate acestea și să se bazeze pe un moft. Voi merge prin centru, cu toate că știu că e mai aglomerat, pt că acolo găsesc înghețată de vanilie. 🙂 Până la urmă e vorba doar de o alegere.
Deci… alege! Nu aștepta ca lucrurile să se schimbe de la sine in timp ce tu faci in fiecare zi aceleași lucruri. Ești singurul răspunzător pt viața ta. Dacă ceva nu merge bine în viața ta, nu da vina pe nimeni pt că nimeni nu este de vină. Starea de fapt de azi este o consecință a deciziilor pe care le-ai luat (sau nu) în trecut. Ai fi putut să schimbi lucrurile dacă alegerea ți-ar fi fost alta.
Privește-ți viitorul și hotărăște… fiindcă poți!

2 Responses to Alegeri

  1. Flavia Ivona says:

    Liberul arbitru, Doamne cat iubesti acest subiect. Am mai scris eu undeva, „aceeasi Marie, dar cu alta palarie” … se potriveste de minune !

  2. Pingback: Liberul arbitru | Luka's World

Lasă un comentariu