Liberul arbitru

563183_421283007956937_1137642222_n     Am mai scris despre liberul arbitru sau, mă rog, despre ce cred eu despre liberul arbitru. Trăiesc cu convingerea că liberul arbitru, libertatea de a alege, este un dar ce ni s-a dat, dar în același timp și o responsabilitate față de cei din jur și față de noi înșine. Acest dar este mai mult decât ne putem închipui și putem alege în fiecare secundă a vieții noastre. Cu toate că e la îndemâna noastră alegerea uneia dintre mai multe opțiuni posibile, adesea folosim liberul arbitru în cel mai greșit mod posibil, alegând să… nu alegem.
T. Harv Ecker spune totuși în „Secretele minții de milionar” că „Mulți dintre noi cred că trăim pe baza alegerilor pe care le facem. De obicei, nu se întâmplă așa. Oricât am fi de versați, în cursul unei zile obișnuite, facem câteva alegeri care ne reflectă conștiința de sine în momentul respectiv. Dar, în majoritatea timpului, suntem ca roboții, funcționând automat, conduși de condiționarea din trecut și de obiceiurile noastre.” Așa să fie oare? Suntem robii fără scăpare ai obiceiurilor și convingerilor noastre? Dacă lucrurile ar sta așa, ar trebui să ne împăcăm cu soarta și aceasta nu ar fi deloc bună.

Totuși, T. Harv Ecker ne dă și alternativa pe care o putem alege. „Aici intervine conștientizarea, adică observarea gândurilor și acțiunilor dumneavostră în scopul de a putea trăi pe baza alegerilor făcute la momentul prezent, în loc de a trăi conduși de programarea din trecut.

Dacă devenim conștienți de ancorele care ne trag înapoi, putem să le lăsăm în urmă alegându-ne drumul. Se pare că până la urmă e tot alegerea noastră, dacă trăim în baza obiceiurilor și paradigmelor datorate educației sau unor experiențe trecute, sau căutăm calea spre eliberarea de acestea.

Hotărârea de a lua hotărâri e cel mai minunat mod în care putem folosi darul ce ni s-a dat. E până la urmă alegerea noastră…

Anunțuri

3 Responses to Liberul arbitru

  1. magnific photo ! impresionant scris.

    • Luka says:

      Mulțumesc și… mulțumesc pt comentariu. 🙂

      • Sunteți binevenit și 🙂

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: