Mythbusters la ATM-uri

36bc731c9c5d821bda7064c91c80e82cAstăzi am văzut pe FB un mesaj alarmist cu care parcă m-am obișnuit în ultimii ani, dar parcă totuși nu-mi vine să cred că oamenii încă mai pun botul (scuzați expresia „oamenii”) la așa ceva.

„Daca un jefuitor te obliga sa scoti bani din bancomat, poti anunta politia astfel :
Introduci codul PIN invers.
Exemplu : daca ai codul 1234, introduci 4321.
Bancomatul recunoaste ca e inversat codul. Aparatul iti da banii, dar totodata – fara sa stie jefuitorul – anunta politia, care ar trebui sa vina imediat in ajutorul tau. Din pacate, se foloseste rar aceasta metoda, fiindca oamenii nu o stiu. Dati mai departe, sa afle toti si sa fie de ajutor!”

Evident ar fi extrem de simplu de verificat: te duci la bancomat, bagi PIN-ul inversat,hoaxconform instrucțiunilor și aștepți poliția. Din păcate, sau din fericire, nu se va întâmpla nimic decât dacă insiști și îți va fi blocat cardul. Nici Poliția și nici banca nu au habar de mica ta „problemă”.

Se pare că mesajul care circulă astăzi cu atâta succes pe FB (e mai simplu să dăm SHARE decât să gândim) își are originea într-un HOAX, un mesaj care circula via Email de prin 2006, pornit se pare din India.

Cu toate că pare tuturor oamenilor lucizi o bazaconie, povestea are și un sâmbure de adevăr. Într-adevăr există o aplicație numită „ATM SafetyPIN software” care a fost patentată în Ilinois și care ar fi trebuit să facă exact ce zice mesajul. Ideea aparținând unui fost polițist american a apărut prin 1996, dar cu toate că a fost susținută în diverse foruri, se pare că s-a pierdut prin hățișul legislativ. Cert este că, astăzi NU este implementată la niciunul din ATM-urile din lume.

Pe lângă faptul că poliția și diverși reprezentanți bancari de la noi au negat existența unui asfel de sistem de alarmare, de-a lungul timpului același lucru a fost făcut de instituțiile similare din alte țări, inclusiv de unii producători de ATM-uri.

Concluzia: dacă vrei să încerci pe cardul tău, fă-o, dar nu-i prosti pe alții că nu e frumos. 🙂

sursa

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: