Masacrul de la Balc

s1.ziareromania.ro Grozăvie! Crimă! Masacru!

Cică ar fi unul, milionar de felul lui, adică prin definiție hapsân și negru la suflet, neam cu Manea slutul și urâtul (întrebați-l pe Toma Alimoș dacă nu credeți), care crește porci precum Lică Sămădăul, dar ne cam strică datinile și obiceiurile. Nimic nu face conform tradiției. Se zice că ăsta crește porci pe moșia lui de la Balc, undeva prin Bihor (mare lucru dacă nu sunt și ungurii implicați), dar în loc să-i sacrifice în decembrie, în postul Crăciunului ca tot creștinul, el nu, e mai cu moț, le vine de petrecanie tocmai în ianuarie, când toți ne-am ghiftuit și ne-am săturat cu porcării și numai gândul la astfel de grețoșenii ne întoarce stomacul pe dos. Auzi grozăvie!

Stați, că asta nu e tot. În loc să-i înjunghie creștinește, cu măcelar și strânguitoare de sânge, cu familia și vecinii alături, după datină adică, păgânul cheamă bogătani (unii chiar din străinătățuri) și fugăresc bietele animale pe câmpuri ca mai apoi să le împuște fără milă. Mare grozăvie! Noroc cu organizațiile pt protecția animalelor, care protestează și cu presa care ne arată ADEVĂRUL…

Și mișeii cu sufletul negru și viclean, după ce împușcă câte două sute de porci, se pun pe chef și petrecere, fără să pună mâna să facă un cârnați sau o jumară. Nimic nu au făcut din toți porcii ăia. Umblă vorba că au aruncat toată carnea… Nu-i păcat? Cică au aruncat-o toată pe la cămine de bătrâni și copii. Ce-i cu risipa asta? Mentalitate de chiaburi… Unde va ajunge țara asta? Unde sunt obiceiurile strămoșești?

Au trecut deja câteva săptămâni bune de când tot românul, conform tradiției, a tăiat porcul. Cum l-a tăiat? Conform tradiției, creștinește, cu respect, după datină adică…Haideți să exemplificăm. Dis-de-dimineață, porcul este înghesuit în coteț, legat de un picior și târât afară de o armată de prieteni și vecini care sar pe el, imobilizându-l. Atunci, cel mai meșter dintre ei, denumit generic „măcelaru’”, îi bagă cuțitul în gât, atent fiind să nu cumva să îi atingă inima, caz în care porcul ar muri pe loc, adică prea repede. De obicei nefericitul guiță vârtos și horcăie îndelung, în timp ce meșterul lărgește cu cuțitul rana de la gât (am înțeles că „beregata” se secționează complet abia la sfârșit) asigurându-i o sângerare continuă și abundentă.

În tot acest timp o gospodină adună grijulie sângele ce țâșnește pulsând din grumazul porcului și amestecând cu grijă în recipientul din dotare pt a nu lăsa sângele să se coaguleze (altfel nu mai mâncăm noi sângerete). Gospodina are o misiune destul de neplăcută, dar ce să-i faci, porcul sângerează în ritmul lui, nu-l putem grăbi. Bineînțeles, printre guițături, horcăituri și sânge, gașca încălzită în mod tradițional cu o țuică, a avut grijă ca nefericitul să fie imobilizat, pt ca nu cumva tot ritualul să se transforme într-un rodeo tragico-comic.

Abia după ce porcul nu mai reprezintă un pericol și doar câte o mișcare spasmodică ne mai pune pe gânduri, gașca se regrupează mulțumită pregătind tradiționalul(din nou) pârjolit al porcului, cu paie sau butelie, depinde de dotare.

Tot acest ritual, transformat în obicei de iarnă, care adună laolaltă familiile, vecinii și uneori chiar turiști străini,  se repetă în luna decembrie de zeci de mii de ori, în curțile gospodarilor din România, la stradă, în fața blocului, a garajului, etc. E adevărat că umblă vorba că Uniunea Europeană nu prea gustă acest mod tradițional de sacrificare a porcilor și cică ne cere să-i omorâm într-un mod mai… uman, adică prin electrocutare, pt a-i scuti de… neplăcerile inerente exsanguinării. Dar ei nu se gândesc la  sângeretele nostru??? Poate o fi așa la ei în Europa… Dar la urma urmei, de ce nu-și văd ei de treaba lor? Ce, i-am întrebat noi cum e la „tăiatu’ porcului” la ei?

Să revenim la masacru… Sunt atât de consternat, oripilat și… cred că și șocat, de grozăviile care se petrec la mișeleasca vânătoare de la Balc a milionarului, încât mă văd nevoit să mă opresc aici. V-am arătat obiceiul de „tăiatul porcului” în două variante, cea tradițională, umană, creștinească și barbaria fără seamăn a bogătașilor moderni, care nu mai țin seama de nimic în pornirea lor sălbatică de vărsare de sânge.

Așa nu se mai poate! Iată grozăvia! Crimă… masacru… Trebuie să luăm măsuri, să ieșim în stradă!

Apropo Băsescule, sper că ești mulțumit acum!

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: