Șoc și groază! Sunt un… MLM-ist…

wordpress-super-mlm-theme-3             Da, am fost șocat să aflu că sunt MLM-ist, adică fac parte din această industrie, cea a MLM-ului (Multi Level Market – pt necunoscători). 🙂 Cu toate că businessul meu ar fi negat, sau mai bine zis renegat, de toți ceilalți MLM-iști, ca fiind atipic și neînsoțit de distribuirea pe piață a unui produs fizic, Lyoness, fie că vrem, fie că nu, este o afacere bazată pe marketing de recomandare și întrunește aspectele unui MLM.

Totuși într-o societate aflată sub influența „Sindromului Keops” (licență Liviu Păsat – referitor la stigmatul pus de expresia „sistem piramidal”), nu e chiar un renume să fii catalogat drept MLM-ist.

Asta cu sindromul Keops, e ciudată rău și oarecum paradoxală. De-a lungul timpului am constatat că oamenii se tem oarecum instinctiv de termenul „sistem piramidal”, dar îl resping doar când acesta este alăturat unei afaceri de recomandare (activitate legală, onestă, având inclusiv cod CAEN) căci aceasta necesită inițiativă și… muncă și curios lucru, îl ignoră cu desăvârșire în cazul unui sistem gen „Caritas”, unde poezia oficială începe cu… „câștigi bani și nu trebuie să faci nimica”. Marea masă preferă „siguranța” unui loc de muncă și al unui venit modest, respingând orice idee ce ține de inițiativă, independență și de ce nu, inclusiv risc, dar își riscă toate economiile atunci când există o posibilitate de câștig facil care nu depinde de ei, ignorând total toate celelalte aspecte ce țin de legalitate, etică și… logică, până la urmă. Am convingerea că în ziua de azi, o firmă gen Caritas, organizată pe aceleași principii, chiar purtând același nume, ar avea succes în zilele noastre.

Și revenind la idee, da, trebuie să recunosc că dezvolt o afacere bazată pe marketing de recomandare. În SUA oricine ar auzi asta ar răspune cu „ei și ce-i cu asta?” căci la ei MLM e o activitate banală, e chiar o industrie care nu numai că se desfășoară cu succes de câteva zeci de ani,dar și produce un rulaj de miliarde.

Da „fac un MLM” cu toate că uneori în România nu este un titlu de glorie, dar sincer nici nu prea mi-am dorit asta(gloria). O fac la nivel de business, adică am veniturile în raport cu performanța mea, plătesc impozite pentru acestea, dar fac asta cu plăcere, cu oamenii care au aceleași valori și convingeri cu mine. E al naibii de bine să faci bani, din ceea ce-ți place! Ah, da, era să uit… V-am spus că sunt un MLM-ist?

2 Responses to Șoc și groază! Sunt un… MLM-ist…

  1. pavelhila says:

    🙂 m-ai facut sa zambesc bine de tot 🙂 ma bucur sa fac parte din categoria celor etichetati ca fiind MLM-misti

  2. Pingback: Marc Accetta – All in Baby! | Luka's World

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: