De ce variază atât de mult data când sărbătorim Paștele?

passover-g-cuffia            Multă lume se întreabă de ce variază atât de mult data când sărbătorim Paștele și mai ales de ce Paștele Ortodox și cel Catolic (și nu numai) se sărbătoresc la date atât de diferite în unii ani. The Economist trece în revistă istoria sărbătorii pascale, diferențele dintre cultele creștine și ne dă și o explicație asupra felului în care acestea calculează data sărbătorii Învierii Domnului.

În acest an Paștele cade pe 31 martie pentru credincioșii aparțind confesiunilor occidentale, și pe 5 mai pentru credincioșii ortodocși. În ambele cazuri, data Paștelui poate varia cu mai mult de o lună, încadrându-se în perioada 22 martie – 25 aprilie pentru biserica de Vest, respectiv 4 aprilie – 8 mai, pentru biserica de Est. Acest lucru la rândul său, determină datele sărbătorilor legale și vacanțelor școlare. Și totuși de ce se variază atât de mult data sărbătorii pascale?

Potrivit Bibliei, Isus a a luat Cina cea de Taină cu ucenicii săi în ajunul Paștelui evreiesc (Pesah sau Pesach – sărbătoarea iudaică care comemorează eliberarea din robia egipteană), a murit a doua zi ( în Vinerea Mare) și a înviat în a treia zi (duminică). Începutul Paștelui evreiesc este determinată de prima lună plină după echinocțiul de primăvară, care ar putea să cadă în oricare zi a săptămânii. Pentru a se asigura că sărbătoarea de Paști va avea loc într-o duminică, Conciliul de la Niceea a decis în anul 325 ca Paștele să fie sărbătorit în duminica de după prima lună plină la, sau după echinocțiul de primăvară. Dar există totuși o problemă: dacă luna plină cade într-o duminică, atunci Paștele evreiesc începe într-o duminică, așa Paștele este apoi amânată cu o săptămână pentru a se asigura că acesta încă mai are loc după Paștele evreiesc. Pentru a confunda mai mult lucrurile, Consiliul a stabilit data echinocțiului de primăvară la 21 martie, data la care aceasta a avut loc în 325 AD (desi acum are loc pe 20 martie) și a introdus un set de tabele pentru a defini exact datele cînd este lună plină, date care nu se potrivesc exact cu cele astronomice efective (ceea ce înseamnă că putem să avem totuți Paște înainte de Paștele evreiesc).

Cea mai devremea dată posibilă pentru Paște este atunci când luna plină cade pe 21 martie, într-un an în care 21 martie cade într-o sâmbătă. Paștele este celebrat apoi duminică 22 martie, un eveniment rar care ultima dată s-a întâmplat în 1818 și va mai avea loc doar în 2285. Cea mai recentă dată posibilă pentru Paști apare atunci când există o lună plină pe 20 martie, în așa fel încât prima lună plină după 21 martie cade o luna calendaristică sau 29 zile mai târziu, pe 18 aprilie. Dacă 18 aprilie cade într-o duminică, Paștele este celebrat duminica următoare, sau pe 25 aprilie. Acest lucru s-a întâmplat ultima în 1943 și se va mai întâmpla doar în 2038. Prin urmare, există o fereastră de 35 de zile în care poate cădea Paștele, în funcție de calendarul lunii pline și ziua de 21 martie. Creștinismul răsăritean aplică aceeași regulă de bază, dar utilizează pentru acest calcul calendarul iulian, care este în prezent cu 13 zile în urma calendarului gregorian, oferind astfel o gamă diferită de date posibile.

Au existat diverse propuneri pentru a schimba modul în care se calculează data Paștelui. La o reuniune a avut loc la Alep, în 1997 , reprezentanți ai mai multor biserici a propus adoptarea din 2001 a unui nou sistem, bazat pe observațiile astronomice reale, pentru a defini datele echinocțiului de primăvară și a lunii pline. Acest lucru ar fi asigurat ca Paștele să fie sărbătorit în aceeași zi pentru ambele ramuri ale bisericii., dar propunerea nu a fost adoptată. În 1928 parlamentul Marii Britanii a adoptat o lege, care din nou nu a fost pusă în aplicare, care ar fi stabilit ca Paștele să se sărbătorească în duminica de după a doua sâmbătă din luna aprilie. O altă propunere ar fi definit Paștele ca a doua duminică din aprilie. Mai multe biserici, inclusiv Biserica Catolică, afirmă că sunt deschise aceastei idei, astfel încât data să nu varieze cu mai mult de o săptămână, dar deocamdată totul rămâne neschimbat, data sărbătorii pascale continuând să varieze de la an la an într-un interval de cinci săptămâni.

Anunțuri

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: