Exercițiu de imaginație și nu numai…

the-tree-of-life        Adesea ne privim viața cu prea multă fatalitate, oftând mâhniți și complăcându-ne într-o viață anostă plină de obligații, tabieturi, neîmpliniri și adesea lipsuri(materiale și spirituale) cu care ne-am obișnuit în așa măsură încât le acceptăm ca făcând parte din normalitate.

Îți propun un exercițiu de imaginație. Ce zici, te bagi? Imaginează-ți un copac, un pom roditor, acesta reprezintă viața ta. Cândva el a fost doar o sămânță, care a fost sădită, iar tânărul vlăstar a fost îngrijit de către părinții tăi cu toată priceperea și posibilitățile lor. Binențeles, asupra copacului au avut influență  mulți alți factori: vremea, trecătorii, furtunile, dăunătorii, etc. Ajuns la maturitate, privim copacul acesta și roadele sale, fără să vedem rădăcinile, fără să știm de unde vine și cum a crescut. Dacă roadele acestui pom simbolizează rezultatele tale, te provoc să-ți pui câteva întrebări. Cum arată fructele din copacul tău? Ești mulțumit de ele? Te mândrești cu ele? Îți aduc acestea împlinire? Se bucură și alții de ele? Mi-am pus și eu aceste întrebări și am ajuns la concluzia că răspunsurile, sunt cheia fericirii fiecăruia. Chiar ia-ți un moment pt a cugeta la asta. Lasă deoparte pt câteva momente acest articol, mai citește doar aceste întrebări și caotă-ți răspunsurile.

Ai fi vrut alte fructe? Puțin altfel poate? Poate fructele tale nu sunt rele, dar simți că ai putea să dai mai multe, mai hrănitoare, poate chiar și pt alții? Oare cum s-ar putea face asta? Oare ce ar fi trebuit să fi fost altfel pt a fi avut roadele dorite?

Îți dai seama că privim doar partea vizibilă a copacului, trunchiul, coroana și fructele, cu toate că de sămânță și mai apoi de rădăcini, depinde cum vor arăta roadele viitoare? Ce facem atunci când semințele dau o rădăcină bună, dar nu duc spre poamele dorite? Pentru aceasta, gospodarii obișnuiesc să altoiască copăcelul cu un altoi de soi, asigurându-se astfel că la maturitate va da fructe de calitate. Asta se face binențeles la timpul potrivit.

Vestea bună este că tu poți face asta oricând, la orice vârstă, indiferent în ce moment al vieții ajungi la concluzia că ești nemulțumit de rezultatele tale, sau că vrei mai mult, că simți nevoia să fii un copac mai roditor, pt tine și pt cei din jur. Oricând hotărăști tu, poți face această schimbare! Dacă răspunsurile tale nu au fost cele așteptate, e momentul să schimbi ceva. Și să-ți spun un secret: dacă nu ești mulțumit cu răspunsurile pe care singur ți le-ai dat, acesta este un semn bun, singurul semn bun pe care puteai să-l primești. 🙂

Și încă ceva, nu încerca să-ți tratezi fructele, nici măcar florile, așa ceva nu se poate, acestea nu pot fi altoite. Cu cît mai aproape de rădăcină, cu atât mai bine. 🙂

Anunțuri

2 Responses to Exercițiu de imaginație și nu numai…

 1. alin says:

  De multe ori ma intreb de unde ai inspiratia pentru astfel de „pilde”. Din viata, din carti sau seminarii.Oricum ma bucur si iti multumesc ca ni le impartasesti si noua! Vizitam site-ul pentru articole despre Lyoness, acum nu o mai fac doar pentru asta.

  • Luka says:

   în primul rând mulțumesc pt comentariu. E o bucurie ori de câte ori un cititor iese din anonimat și-și exprimă o opinie, dacă mă și laudă… 🙂
   Cât despre articol… Nu sunt lucruri noi și aceste idei le poți găsi în multe din sursele citate de tine. Articolul ăsta nu era plănuit să fie… un articol, inițial au fost niște simple note, o ciornă pt mine. Apoi, la un moment dat am simțit nevoia să le scriu și aici și… am făcut-o.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: