Și caii se mănâncă, nu-i așa?

horse-meat     Parafrazându-l pe Horace McCoy, cel al cărui roman a stat la baza celebrului film  „Și caii se împușcă, nu-i așa?” din 1969 (regia Sydney Pollack, cu Jane Fonda, Michael Sarrazin, Gig Young şi Red Buttons în rolurile principale), am ajuns în ultima vreme să-mi pun foarte serios întrebarea: „Și caii se mănâncă, nu-i așa?”.

De ce această întrebare? Pt că în ultima vreme Europa e în fierbere și își flutură la unison indignarea, îngrijorarea, oripilarea, panica și ce-o mai avea ea la îndemână, pt că brusc a aflat că cetățenii săi consumă (fără să știe) carne de cal. Dacă toată treaba asta s-ar fi rezumat la anchete la nivel de OPC și Inspecție Sanitar-Veterinară (mă rog, fiecare  ce instituții are în țara lui) poate că subiectul nu mă pasiona deloc, dar isteria generală dusă până la nivel de guverne, amplificată ca de obicei de presă, mi se pare stupidă și îmi dovedește că ceilalți europeni nu se deosebesc cu nimic față de noi(din contră) la capitolul… „senzațional, tragic, șocant”.

Dar hai să o luăm punctual:

1. Carnea de cal este comestibilă, are gust bun și chiar este mult mai sănătoasă decât carnea cea mai consumată de noi, carnea de porc. Personal am mâncat în Italia carne de cal, gătită în mai multe feluri (inclusiv pe pizza) și mi s-a părut delicioasă. Sper că nu era de vită!!! 🙂 🙂 🙂

2. Există enorme diferențe culturale în bucătăriile lumii,  în funcție și de sensibilitățile locale, tradiție, religie, etc. Asiaticii mănâncă tot felul de larve și gândaci care nouă ne provoacă repulsie. Pe indieni însă nu cred că i-ai convinge să taie o vacă și să o manânce. Elvețienii protestează mereu la obiceiurile asiaticilor de a consuma carne de câine, probabil gandindu-se cum ar fi să mănânce un Saint-Bernard și le dădeau exemplu la rândul lor chinezilor, cum ar fi dacă ei ar consuma carne de urs Panda. Probabil englezii ar putea avea o astfel de sensibilitate „culturală” față de cai, dar faptul că ne-am găsit cu toții să adoptăm această modă, mi se pare mai mult o pudibonderie. Există oameni care manancă picioare de broască, carne de nutrie, vânat sau fructe de mare, în timp ce altora aceleași preparate le-ar provoca repulsie, dar asta e o problemă de gusturi și strict o alegere personală a fiecăruia.

3. Problema reală este falsificarea unui produs, sau altfel spus, vânzarea unui produs pretinzând ca este cu totul altceva. Bănuiesc(nu știu sigur) că la achiziție carnea de cal e mai ieftină, cu toate că, paradoxal, în restaurant e mult mai scumpă ca cea de vită, de expemplu. Aici nu e vorba de sănătate publică, ci strict de drepturile consumatorilor. E ca și cum în loc de carne de miel, ți s-ar vinde carne de ied. Nu vei sughița, nu vei tuși din cauza asta și e dreptul tău să te simți înșelat, dar până la a te panica și isteriza e o cale extrem de lungă.

4. Știu că pentru iubitorii de cai s-ar putea ca acest pseudoscandal să fie ceva tragic și îi înțeleg, dar carnea de cal s-a consumat de când lumea. La fel de scandalizați ar putea fi și iubitorii de iepuri, când se gândesc că un animăluț atât de drăgălaș, poate fi ucis, jupuit, gătit și apoi consumat. Despre vegetarieni ce să mai vorbim?

Până la urmă, pozele cu cai la abator și mesajele panicarde ale presei fac parte din recuzita mass-mediei folosită pt a crea(nu vă mirați, se practică) și vinde știri, din arsenalul politicienilor europeni care încearcă să folosească aceste tensiuni în folosul propriei cauze(indiferent care e aceasta), din faulturile economice pe care și le mai trag diverse firme cu concurenții lor și nu în ultimul rând, din nevoia noastră(nu știu dacă e atavică) de… „senzațional, tragic, șocant”. Vai, ce oroare, hai să ne oripilăm puțin!

Apropo, nu știe nimeni unde aș putea găsi niște salam din carne de cal? Tare mi-ar plăcea, dar să fie original… nu de vită.

Anunțuri

6 Responses to Și caii se mănâncă, nu-i așa?

 1. Adeena says:

  Super articolul tau, ai umor dar esti in acelasi timp cat se poate de realist. Bravos, Big Like!!! 🙂
  O zi minunata iti doresc!

  • Luka says:

   Mulțumesc pt comentariu, apreciere și urare. 🙂 O zi frumoasă și ție.

 2. Salut, titlul este deja luat ca sa zic asa, inca din 2011. Atunci am publicat un articol intr-o campanie Slow Food, aici http://bit.ly/V9t3AM. Sigur, nu am fost original. Dar eu pledam pentru consumul de carne de cal. Problemele sunt altele. Avem probleme la nivel de retail, de ANPC, de ANSVSA, de marketing. Este o problema daca Uniunea Europeana, desi ne-a promis un control riguros al traseului alimentelor, la nivel de mecanism si de activitate al agentiilor nationale, in realitate orice fel de carne este posibil a intra in lantul alimentar. Apoi am putea fi surprinsi de faptul ca in ultima saptamina, vreo doua abatoare clandestine din Romania, arunca carne la drumul mare, probabil de cal, si autoritatile sanitar veterinare se fac ca ploua. In sensul ca nu stiu de astfel de abatoare, nu stiu de unde este carnea si in general le va trebui luni de zile sa ne spuna de la ce fel de animale provine. In registrul glumei, oamenii aia de la CSI Miami afla in cateva minute. Ce este si mai interesant, este faptul ca in ecuatia din Romania, nu apare sau evita sa apara ANPC. Pentru ca ne intrebam, ca simpli consumatori, cine anume verifica conformitatea (nu ce elemente de continut sunt pe eticheta) etichetei. Daca un procesator din industria carnii publica ce vrea el pe eticheta, cine anume controleaza, uneori, cate sare chiar exista in produs ? Ce mai este de spus este ca nu avem abatoare specializate pe tipuri de carne. Cand spunem urma de ADN de carne de cal, inseamna cata carne de cal intr-un produs, doar urme ? Adica prin abator a trecut si carne de cal, dar nu au fost instalatiile curatate. Solutiile sunt: lant alimentar scurt, indicarea originii produsului, mai mult comert de retail, mic, nu supermarketuri.

  • Luka says:

   Nu citisem articolul cu pricina și întradevăr, atât observațiile tale, cît și cele din articol sunt pertinente. Avem mult dezinteres și lucru de mântuială din partea autorităților (nu numai al celor de la noi), dar și o imensă pudibonderie și ipocrizie din partea presei și publicului (consumator de presă).

 3. Marian Ploiesti says:

  Strainii astia abjecti abia asteapta un motiv ca sa ne mai dea una in cap……e adevarat ca si romanasii ( si romii ) nostri nu au fost si nu sunt usa de biserica pe unde se duc, dar prea iau foc atunci cand aud ceva de Romania sau de romani !!

  • Luka says:

   Hai că nu poți să spui asta… „străinii ăștia abjecți”. Ei nu au nici o vină. De vină pt toată povestea asta, excluzând binențeles latura corectă și obiectivă a situației pe care nu o poate nimeni nega, este media, atît cea de la noi, cît și cea de afară. Media este peste tot un fel de prostituată(mai de lux sau mai ieftină, in funcție de rating) care se vinde publicului, politicienilor sau unor corporații, așa că trebuie să o înțelegem și pe „ea”.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: