„Judecata de om prost”

Manat de entuziasmul cu care unii apeleaza la spiritul nostru civic pt a ne indemna sa ne prezentam la vot, chemare care oricarui om normal ii insulta inteligenta, astazi am scris un articol pe care insa, nu l-am mai postat. De ce? Intamplator mi-a cazut sub ochi un articol care pune punctul pe i extrem se simplu si fara echivoc. Fiindca stiu ca respectiva revista nu e indragita chiar de toate lumea am ales sa copiez pur si simplu articolul aici.

Comisia de etica (jenanta denumire pt lipsa de etica) gaseste autotul si sursa articolului la sfarsit. 🙂  Ce naiba, sunt om cinstit, nu prim-ministru.

Victor Ponta: ”Băsescu este cel mai mare mincinos din istoria României”.
Traian Băsescu: ”Ponta minte cu o seninătate incredibilă”.

Cineva minte aici, asta e clar. Iar eu am mulți prieteni proști sau neinteresați care nu știu pe cine să creadă. Adevărul e că și eu sunt cam prost și insuficient interesat. Nu mă prea pricep la politică. La economie nici atât. Nu cunosc legi și cu siguranță nu-mi dau seama după culoarea lobului urechii sau anumite ticuri când cineva minte. De aceea, pentru noi, proștii, există instrumentul statisticii. Și, cu bunăvoință, ca să putem ține și noi cu cineva, facem următoarea statistică:

În tabăra nr. 1, care (în linii mari) zice că USL-ul încalcă statul de drept și că Băsescu are dreptate, sunt: președintele Consiliului European, președintele Parlamentului European, președintele Comisiei Europene, cancelarul Germaniei, comisarul european pentru justiție, ambasadorul Statelor Unite, The Economist, Frankfurter Allgemeine Zeitung, CNN, Le Monde, El Pais, New York Times, Reuters, AFP, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Andrei Cornea, Cristian Tudor Popescu, Mircea Vasilescu și mulți alții care probabil îmi scapă (aștept completări la listă).

Din partea cealaltă, cei de mai sus sunt contraziși de: nici un politician european de marcă, nici o publicație străină de marcă, de Mircea Badea, de Ciutacu, de Radu Tudor, de Dana Grecu, de Ciuvică, de Gâdea, de Roșca Stănescu, de Cornel Nistorescu, de Victor Ciorbea, de Ursu, de Oana Stancu și de mulți alții. Și la această listă aștept, desigur, completări. Doar că, v-aș ruga, numiți intelectuali de marcă, ziare prestigioase sau politicieni străini de referință. Pe lichele le-am enumerat eu, le putem deja privi ca personaj colectiv. Oi fi fost tendențios, mai știi? Te pomenești că are și gașca asta numele lor grele. Cum spuneam, le aștept cu interes.

E o chestiune de statistică, deci. Când nu poți să judeci de unul singur ce e bine și ce e rău, pe cine preferi să crezi? Mai citiți o dată ambele enumerări. Gata? Să presupunem că habar n-aveți pe ce se ceartă. Ați fost criogenați și v-ați trezit după 15 ani direct în scandalul ăsta. Nu cunoașteți nici un argument și, dacă vi se spun, oricum nu aveți fondul necesar pentru a le înțelege. Ei, în această situație, cine intuiți (măcar) că ar avea, totuși, dreptate, doar citind numele de mai sus?

Crin Antonescu, Ponta și toți cei din a doua tabără ne spun că străinii importanți din prima (mai pe scurt) ori mint, ori sunt proști. Adică ori știu că USL-ul are dreptate, dar nu recunosc pentru că au interese să-l țină pe Băsescu președinte, ori au fost dezinformați de pedeliști ca ultimii cretini și au pus instantaneu botul. Sigur, să-ți imaginezi că șefii celor mai importante organisme europene (din care România face parte și care șefi, prin urmare, sunt direct interesați de evoluția acesteia) nu știu ce se petrece la noi de fapt și sunt influențați de telefoanele primite de la Băsescu este ca și când ai crede că, atunci când îți bagi mâna în foc, nu creierul este cel care sesizează asta și ți-o retrage instinctiv, ci degetul mare de la picior trimite false informații către creier și îl face să-ți miște mâna de nebună, pentru că de fapt nu există nici un foc sau, mă rog, poate e unul mic, dar care nu arde așa de tare, plus că oricum aveai un neg pe mână și numai bine, se cauterizează.

Români, eu știu că și voi sunteți proști, ca și mine. Știu că nu pricepeți ce se întâmplă. Știu că voi aveți boală pe Băsescu și altceva nu prea contează, pentru că doar despre el ați auzit vorbindu-se în vreme ce voi nu vă mai permiteați să ieșiți sâmbăta în oraș. Știu că e greu să găsiți alt responsabil pentru sărăcirea bruscă din ultimii ani (și poate chiar l-ați găsit pe acela care trebuie). Dar recitiți acele liste. Și gândiți-vă dacă e în regulă să votați cum vă spun cei din a doua, în loc s-o faceți cum vă sugerează cei din prima.

PS – sigur, mai e și varianta în care sunteți atât de proști încât, dacă ar fi să alegeți un om care să vă reprezinte interesele dintre Mihai Gâdea și Andrei Pleșu, ați sta puțin pe gânduri. Ei, voi, ăștia, cred c-ați cam pierdut timpul citind prostia de mai sus, nu-i așa? Îmi cer scuze.

PPS – acum imaginați-vă cum ar fi ca ăia din prima tabără să mintă și ăștia din a doua să spună adevărul. Sună imposibil, nu? Odios, scandalos, strigător la cer. Ei, acum înțelegeți că la fel de strigător la cer ni se pare și ca oamenii de bun-simț să susțină a doua tabără în disputa aceasta particulară, cu cei din prima. Dacă susțineați USL-ul în războiul cu PDL-ul poate chiar v-am fi dat dreptate, ne-am fi alăturat porcăielilor relaxați și-am fi râs împreună. Dar chiar nu mai e de râs. Așa cum v-am mai îndemnat de nu știu câte ori, recitiți cele două liste. Și gândiți-vă de partea cui vreți să fiți. Și cât de mândri v-ați simți ca a doua listă să se continue cu numele voastre.

[update] de la scrierea acestui articol, pe lista publicațiilor prestigioase care au acuzat practicile nedemocratice ale USL s-au mai înscris niște fițuici ca Washington Post, Der Spiegel, Le Figaro, Wall Street Journal și Financial Times.

Andrei Manțog

Articolul original

2 Responses to „Judecata de om prost”

  1. nelutu says:

    „Lui Dumnezeu trebuie sa-i fi placut oamenii prosti. Altfel nu ar fi facut asa multi…”

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: